Despre untul de cacao

cacao

Bună!

Eu tocmai savurez o delicioasă ciocolată cu mentă – una din preferatele mele – şi gândul mă duce, ca de fiecare dată, la untul de cacao pur pe care îl folosesc la preparatele farmaceutice şi cosmetice. Mărturisesc că de fiecare dată când  iau borcanul cu butir (untul de cacao în limbajul farmaciştilor) pentru a-l cântări, aproape instinctiv îl duc la nas pentru câteva secunde, şi, abia după ce savurez aroma sa deosebită (de ciocolataă), mă apuc de lucru. :) Este o adevărată plăcere să lucrezi cu el, să-i simţi textura moale şi mătăsoasă.

Poate te întrebi ce este şi de unde provine untul de cacao. Este o substanţă grasă obţinută prin presarea la cald a seminţelor decojite şi prăjite ale arborelui Theobroma cacao. Turtele ce rămân de la presare se pulverizează şi aceasta constituie pudra de cacao. Denumirea în limba latină pentru arborele de cacao – theobroma – arată faptul ca vechii azteci şi maiaşi considerau bautura preparată din seminţele acestuia drept hrana zeilor iar semintele de cacao reprezentau binecuvantarea Zeului Aerului pentru omenire. Africanii au folosit untul de cacao din timpurile cele mai vechi pentru protecţia, hidratarea şi vindecarea pielii expuse la soare şi vânt.

Untul de cacao se prezintă sub forma unei mase solide, grase, de culoare alb gălbuie, cu miros plăcut specific şi cu gust dulceag. La temperatura camerei este solid, peste 25⁰C se înmoaie, iar prin încălzire la 34 – 35⁰C se topeşte formând un lichid uleios. Păstrat în recipiente brune, bine închise, la rece, untul de cacao are o perioada de valabilitate foarte mare. Îl întâlneşti în compoziţia unor produse alimnetare (ciocolata), produse farmaceutice, iar cea mai mare utilizare o are la prepararea unei mari varităţi de produse cosmetice de îngrijire: creme, loţiuni, şampoane, săpunuri, balsam de buze.

Conţine gliceride ale acizilor stearic, oleic, palmitic şi linoleic, acizi graşi esenţiali omega 6 şi omega 9, polifenoli, teobromină, squalene, tocoferoli (vitamina E),  fitosteroli, vitamina K. Prezenţa substanţelor cu efect antioxidant (tocoferoli, polifenoli) face ca untul de cacao să fie un remediu redutabil împotriva radicalilor liberi şi implicit împotriva îmbătrânirii pielii.

Beneficiile folosirii untului de cacao:

Hidratează pielea în profunzime – untul de cacaco este solid la temperatura camerei dar se topeşte uşor în contact cu pielea, permiţându-I absorbţia. Hidratează, echilibrează, hrăneşte pielea fără a necesita adaosul altor agenti chimici. Îl poţi folosi ca atare pentru îngrijirea buzelor, a mâinilor, a pielii foarte uscate.  Are efecte benefice pentru aproape toate tipurile de ten, mai puţin pentru cel gras şi acneic.

Hidratează şi reface pielea foarte uscată din zonele cu probleme: coate, genunchi, călcâie – rezultate vizibile poţi obţine după ce ungi zona respectivă câteva zile la rând cu unt de cacao topit în palmă.

Are efecte benefice şi în cazul pielii suferinde de psoriazis, dermatită, eczemă deoarece o hidratează în profunzime şi inhibă producerea de imunoglobuline la nivelul pielii.

Vitaminele E şi A din compoziţia untului de cacao sunt responsabile de efectul regenerator asupra pielii, aceasta devenind mai catifelată, mai întinsă, mai moale, mai luminoasă.

Untul de cacao stimuleaza producerea de elastină şi colagen, luptă împotriva îmbătrânirii pielii şi păstrează elasticitatea şi fermitatea ţesutului cutanat. Datorită acestor proprietăţi îl poţi folosi cu încredere pentru prevenirea şi tratarea ridurilor, a celulitei şi vergeturilor. Nu are efecte nocive asupra organismului, aşa că poate fi folosit de mămicile însărcinate pentru menţinerea elasticităţii şi a capacităţii de întindere a pielii, evitând astfel apariţia vergeturilor de la sarcină.

Untul de cacao conţine o cantitate importantă de substanţe cu rol antioxidant care protejează pielea de efectele nocive ale mediului (radicali liberi, praf, poluare etc), fapt ce-l recomandă pentru folosirea înainte şi după expunerea la soare.

Previne cancerul de piele – polifenolii din compoziţia sa au efect antioxidant şi antiinflamator. Un studiu mai recent pe şoareci arată că aceşti polifenoli inhibă substanţele responsabile de creşterea tumorală la nivelul epidermei.

Este folosit şi în produsele cosmetice pentru îngrijirea părului (balsam, creme) deoarece hidratează, hrăneşte, dă volum şi strălucire părului fin, subţire. Cum îl poţi folosi? O cantitate mică de unt de cacao o topeşti în palmă şi o aplici pe vârfuri cam cu douăzeci de minute înainte de spălare. Nu vei mai avea fire de păr despicate. Este de preferat în locul untului de shea pentru că nu este aşa de lipicios.

Tu ai folosit vreodată untul de cacao? Ce experienţe ai avut cu el?

Te rog să-mi laşi un comment mai jos pentru că vreau să exploatez la maximum calităţile lui extraordinare.

11 Responses to “Despre untul de cacao”

Leave a Reply